Powered By Blogger

воскресенье, 13 января 2013 г.

Святвечер.

Очень важен- правильный настрой!
Уличная шопка.
Шопка (також вертеп, вертепна скриня; італ. Presepe) — переважно макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як в мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі

Шестого января нас ждал незабываемый вечер на Вилле Пані Уршуля.
Нас встречал и угощал пан Иван.
Приватна садиба "Вілія Пані Уршуля" розташована в "легенях Львова" – селищі міського типу Брюховичах. Колись тут знаходилось польське поселення, про що свідчить характерна архітектура будинків.Садиба має два поверхи. На першому поверсі розташована вітальня, яку також можна використовувати як їдальню. На другому - знаходиться чотири номери: два двомісних та два невеликих двокімнатних. Зручності на поверсі. Один з двокімнатних номерів має вихід на балкон, де зручно випити каву чи просто відпочити на свіжому повітрі. Всі кімнати будинку мають оригінальний інтер'єр, що поєднує елементи гуцульського, буковинського і польського стилей, з великою кількістю старовинних предметів побуту та інших цікавих речей.
Біля будинку знаходиться просторе подвір'я, яке просто зачаровує розмаїттям зелені та квітів, аромат яких заспокоює та розслаблює, а чудові кольори радують око. "Вілія Пані Уршуля" запрошує всіх, хто втомився від міської суєти, подихати свіжим повітрям, насолодитися тишою та спокоєм і більше дізнатися про історію та культуру цього краю.

Святи́й Ве́чір — Святве́чір — Багатий Вечір — Багата Кутя — Вілія — одне з найурочистіших християнських свят. Його відзначають напередодні Різдва, 6 січня (за григоріанським календарем святкується 24 грудня).
Із Святвечором пов'язаний обряд приготування першої куті, її називали багатою, оскільки, крім неї готували одинадцять пісних страв, серед яких обов'язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар. Страви мають бути пісними, оскільки Святвечір припадає на останній день пилипівського посту.
Кутю традиційно готували з пшеничних або ячмінних зерен (на півдні України з рису). Перед тим їх вимочували у воді, товкли в ступі, сушили і знову товкли, щоб остаточно звільнити від луски.
Наши впечатления во многом совпали с тем что нам пообещали...
Всем была предоставлена возможность подобрать наряд по вкусу..
При входе в помещение мы опробовали своё пение (колядку), в руках у нас была наша звезда, но сфотать самих себя не пришлось))).
В сумках покоились тапочки, они нам на понадобились - мы зашли обутыми на пол устеленных сеном.
Позже обнаружилось , что стол тоже устелен сеном , а поверх его возлежала безупречно белая скатерть, на ней же были приборы и узвар с пампухами.
Вот такая вот такая скромненькая ёлочка(сосёнка) , пять игрушек, но зато , какихххххх...бумажные , раскладные, обэёмные, - мы такие никогда не видели.
Стол незаметно заполнился постными блюдами и эти самые блюда мы активно стали опробывать.


Володе выпала миссия распределить всем кутю...
На переднем плане головушка СТА сторчит неуместно)).
Богатыри наши в ожидании постненького.
Ха, на нас вышиванки киллограмммммма по три., и на три размера больше, и что очень удобненько!



наелись и выпали...
Было весело!
А потом было село, и был снег и дети со звездой ходили колядовать.
РАдуйся!
Спасибо, спасибо, запомним и всем расскажем!

Комментариев нет:

Отправить комментарий